Wollemi Pine, et af de ældste og mest sjældne træer i verden.

   

I 1994 var en park ranger, David Noble, på vandretur i  Wollemi National Park i De Blå Bjerge nær Sydney i Australien. Langt inde i parken opdagede han tilfældigt en klynge mærkværdige træer, der voksede i dybet af en smal, afsidesliggende slugt. Disse træer var totalt ukendte for ham med deres taks-lignende løv og boblede bark. Han tog en gren med sig og bragte den til The Royal Botanic Garden i Sydney. Her kunne botanikere identificere den som et medlem af Araucaciaceae-familien, et træ som man hidtil kun kendte fra fossile fund,  og som man troede havde været uddødt i over 65 millioner år. Planten fik navnet Wollemia nobilis til ære for nationalparken og for den mand, der opdagede den.

Fra fossile fund ved man, at denne træsort – sammen med Ginkgo biloba, træbregner (Cycas), alm. bregner og padderokker – dominerede skovene på hele ur-kontinentet Gondwana for mellem 65 - 200 millioner år siden. Disse enorme skove gik sandsynligvis til under den samme naturkatastrofe, som blev dinosaurernes endeligt. Wollemia-træets overlevelse gennem æoner af tid anses for den mest betydningsfulde botaniske opdagelse i det 20. århundrede – svarende til at man havde opdaget en levende dinosaurus.

Mindre end 100 enkelttræer har været i stand til at overleve i slugterne i De Blå Bjerge; deres voksested holdes strengt hemmeligt og beskyttes mod ulovligt indtrængende samlere. Det er dog lykkedes videnskabsmænd og gartnere at opformere arten via frøplanter og stiklinger, med det formål at bevare arten ved at gøre den tilgængelig for plante-entusiaster over hele verden. Det officielle australske selskab Wollemi Pine International har indgået en aftale med Proven Winners om levering og salg af plantemateriale i Europa.

Det har allerede vist sig, at Wollemi Pine har en stor tilpasningsevne og at den klarer sig overraskende godt i de mildere områder af Central-Europa – og således har et stort potentiale som prydtræ. Wollemi Pine kan allerede nu ses i flere botaniske haver i Europa og over hele verden.

Igennem markedsføringen af Wollemi Pine støttes og finansieres bevarelsesprojekter både for denne og for andre truede plantearter.

Flere interessante oplysninger om Wollemia kan findes på www.wollemipine.com

.