Vi har lavet et lille mix af dejlige krydderurter, der ikke bare dufter og smager godt, de bliver også til dejlige velformede krukkeplanter, der vil pynte i haven og på terrassen.
Du kan købe dem her i shoppen.
Gode råd til pasning af dine krydderurter
Du kan placere dine krydderurter både indendørs og udendørs. De mest optimale forhold er en lys og solrig placering – og er det udendørs, er det bedst med rolige vindforhold.
Du kan f.eks. plante krydderurte-småplanterne i små potter og placere dem i drivhus, havestue eller i køkkenvinduet. Fra omkring midten af maj kan dine leverede småplanter faktisk også plantes direkte i halvstore krukker eller altankasser udendørs.
Vær opmærksom på, at der kan være variationer i de enkelte krydderurters vækst.
Tips!
-
Krydderurterne har det bedst i blød, næringsrig pottemuld.
-
Husk at vande krydderurterne regelmæssigt.
-
Hvis du har krydderurterne stående i køkkenvinduet, er det vigtigt ikke at have ethylenproducerende frugter, som æbler og pærer, lige ved siden af da de forkorter deres holdbarhed.
-
Krydderurterne er på deres aromatiske højeste om sommeren.
-
Uanset om krydderurterne skal fryses eller tørres, opnås det bedste resultat ved at plukke krydderurterne, når de er på deres højeste om sommeren. Bladene plukkes i tørt vejr, skylles i koldt vand og tørres i et viskestykke.
-
Krydderurterne kan anvendes både friske og tørrede, findelte eller hele eller blot som pynt i haven.
-
Ønsker du krydderurter hele året rundt, kan du i løbet af sommeren nedfryse eller tørre bladene til brug om efteråret og vinteren.
Krydderurter hele året
Har du valgt at have dine krydderurter indendørs i f.eks. køkkenvinduet, kan du være heldig at få dem til at holde hele året. Har du derimod plantet dem ud i havens bede, kan du nyde godt af deres friske blade hele sommeren.
Du skal ikke være bange for at plukke løs! For de fleste krydderurter er det nemlig således, at jo flere blade, du plukker, jo flere friske skud vil planten danne.
Når sommeren er ved at være ovre, vil dine udendørs krydderurter visne væk. Inden de gør det, er det en god idé at høste så mange af krydderurter, du kan, fordi så kan du gemme dem til brug om vinteren, enten ved at fryse eller tørre bladene.
Tips!
- Hvis du gerne vil nedfryse eller tørre dine krydderurter, så du har til hele vinteren, skal du huske at plukke bladene i tørt vejr, skylle dem i koldt vand og tørre dem med et viskestykke.
- Nedfrysning: Pak de rene blade i plastposer og læg dem på frost. Når du skal bruge krydderurten i din madlavning, nulrer du blot den ønskede mængde ud af posen og lægger resten tilbage i fryseren.
- Tørring: De rene blade lægges på køkkenrulle i mikrobølgeovnen. Du skal tørre dem ved på max i et par minutter. Så vender du bladene og fortsætter tørring, indtil bladene er helt udtørrede.