Unikt sortiment |Miljøvenlig emballage |Vælg din ønskede leveringsdato

Smukke planter, som dufter og smager skønt!

Vi har lavet et lille mix af dejlige krydderurter, der ikke bare dufter og smager godt, de bliver også til dejlige velformede krukkeplanter, der vil pynte i haven og på terrassen.
Du kan købe dem her i shoppen.

Gode råd til pasning af dine krydderurter 
Du kan placere dine krydderurter både indendørs og udendørs. De mest optimale forhold er en lys og solrig placering – og er det udendørs, er det bedst med rolige vindforhold.
Du kan f.eks. plante krydderurte-småplanterne i små potter og placere dem i drivhus, havestue eller i køkkenvinduet. Fra omkring midten af maj kan dine leverede småplanter faktisk også plantes direkte i halvstore krukker eller altankasser udendørs. 
Vær opmærksom på, at der kan være variationer i de enkelte krydderurters vækst. 

Tips!

  • Krydderurterne har det bedst i blød, næringsrig pottemuld. 

  • Husk at vande krydderurterne regelmæssigt.

  • Hvis du har krydderurterne stående i køkkenvinduet, er det vigtigt ikke at have ethylenproducerende frugter, som æbler og pærer, lige ved siden af da de forkorter deres holdbarhed. 

  • Krydderurterne er på deres aromatiske højeste om sommeren. 

  • Uanset om krydderurterne skal fryses eller tørres, opnås det bedste resultat ved at plukke krydderurterne, når de er på deres højeste om sommeren. Bladene plukkes i tørt vejr, skylles i koldt vand og tørres i et viskestykke.

  • Krydderurterne kan anvendes både friske og tørrede, findelte eller hele eller blot som pynt i haven.

  • Ønsker du krydderurter hele året rundt, kan du i løbet af sommeren nedfryse eller tørre bladene til brug om efteråret og vinteren.

 

Krydderurter hele året
Har du valgt at have dine krydderurter indendørs i f.eks. køkkenvinduet, kan du være heldig at få dem til at holde hele året. Har du derimod plantet dem ud i havens bede, kan du nyde godt af deres friske blade hele sommeren. 
Du skal ikke være bange for at plukke løs! For de fleste krydderurter er det nemlig således, at jo flere blade, du plukker, jo flere friske skud vil planten danne. 
Når sommeren er ved at være ovre, vil dine udendørs krydderurter visne væk. Inden de gør det, er det en god idé at høste så mange af krydderurter, du kan, fordi så kan du gemme dem til brug om vinteren, enten ved at fryse eller tørre bladene.

Tips!

  • Hvis du gerne vil nedfryse eller tørre dine krydderurter, så du har til hele vinteren, skal du huske at plukke bladene i tørt vejr, skylle dem i koldt vand og tørre dem med et viskestykke.
     
  • Nedfrysning: Pak de rene blade i plastposer og læg dem på frost. Når du skal bruge krydderurten i din madlavning, nulrer du blot den ønskede mængde ud af posen og lægger resten tilbage i fryseren.
     
  • Tørring: De rene blade lægges på køkkenrulle i mikrobølgeovnen. Du skal tørre dem ved på max i et par minutter. Så vender du bladene og fortsætter tørring, indtil bladene er helt udtørrede.

 


Odenia’s krydderurtemix


Citronverbena (Lippia Citrodora)
Bladene har en god, frisk smag af citrus, hvilket gør den særdeles god til fisk, i marinader og i salater. Desuden har Citronverbena en fantastisk citrusduft, som effektivt kan holde myg på afstand.

Oregano (Orihanium Vulgare)
En klassisk krydderurt, som giver mange associationer til det italienske køkken, hvor den bliver flittigt brugt. Oregano strøs nemlig over pizza og bruges i en god spaghetti bolognese. Krydderurten er desuden bi-og insektvenlig, da det er en sommerfugleplante med høj nektar-værdi. 

Mynte (Marokkansk Mentha Spicata)
Bladene er sprøde, takkede og aromatiske. De bruges ofte i desserter, da mynte går godt sammen med jordbær, ananas og mango. Bladene kan også bruges i the eller i den klassiske drink Mojito. 


Rosmarin (Rosmarinus Officinalis) 
De smalle blade minder om grannåle og smager kraftigt og lidt bitters. De er rigtig gode til grillretter, hvor kvistene giver en skøn duft og smag til kødet. Desuden er rosmarin særdeles god til lam og kan med fordeles bruges til grillede grøntsager og ovnkartofler. 

Salvie (Salvia Officialis)
De smukke sølvgrønne blade kan og bør bruges i fed mad, hvor den markante og ret gennemtrængende smag giver et perfekt modspil til det fede. Du kan altså med fordel bruge salvie til f.eks. flæskesteg. Navnet salvie stammer fra det latinske salvare, som betyder at helbrede. Derfor er krydderurten kendt som lægesalvie, og du kan drage fordel af dens helbredende egenskaber ved f.eks. at bruge bladene i the, hvis du oplever en dryppende næse eller en træls snue. 

Timian (Thymus Officinalis) 
En velkendt krydderurt med en markant smag, som de fleste bruger i gryderetter eller på ovnkartofler. Krydderurten har dog mange flere anvendelsesmuligheder, da bladene også er gode til fisk, fjerkræ og i supper. Desuden er timian helt fantastisk som syltekrydderi, så du kan nemt lave velsmagende syltede rødbeder eller agurker.